Общинските съветници в Бургас дадоха зелена светлина на ВиК проекта на рибарското селище. 3,7 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по програмата ПУДОС ще решат проблема с канализацията на Ченгене скеле. За да защити проекта в местния парламент пристигна и неформалният кмет на рибарите Димитър Янчев. Той припомни, че властта е длъжник на бургаските рибари от близо 48 години, когато те са преместени на 15 км. извън Бургас без ток, вода и канализация. Според него проектът дава невероятен шанс, защото в момента рибарското селище се радва на голям интерес. Проблем обаче остава липсата на канализация.

„Изоставаме в инфраструктурата. Няма как да нямаме елементарни неща като канализация и тоалетни. Остава една решителна крачка. Направете така, че да имаме добри условия за живот“, обърна се Янков към общинските съветници. Предложението предизвика дебат, заради старо решение на местния парламент, с което улици в Отманли бяха прехвърлени на частни фирми.

Замяната на терените е част от проекта за канализацията на рибарското селище, но предвизка сериозни брожения, тъй като така се легализира затварянето на една от улиците в Отманли и превръщането й в частен път. Срещу решението е председателят на групата на СЕК в местния парламент Константин Бачийски. Той дори го обжалва и пред Административния съд. Бачийски беше и единственият, който гласува против докладната днес. Мотивира се с множеството неясноти, които остават. “И в момента Бачийски се опитва д осуети докладната за Рибарското селище. Отишъл е чак в Смолян, за да намери човек, който да жали ПУП-а“, обяви от трибуната Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

„Извървяхме много дълъг път и много хора работиха, а няколко състава на Общинския съвет приеха важни решения“, коментира Калояна Живкова от ГЕРБ. Тя призова за подкрепа на докладната и обяви, че колегите от нейната група застават зад решението си, тъй като Рибарското селище е бургаска кауза.

Докладната беше приета с почти пълно мнозинство. Срещу нея гласува Константин Бачийски от СЕК, а Димитър Найденов и кап.Георги Събев гласуваха „Въздържал се“.