От 1000 до 10 000 лв. глоба могат да платят тези участници в отминалите местни избори, които не са си премахнали агитационните материали от стени, билбордове и други обществени места.

Още на 20 септември тази година има издадена заповед от зам.-кмета Красимир Стойчев, с която се задължават всички политически сили в 7-дневен срок след изборния ден да премахнат поставените от тях агитационни материали, съобщиха от Община Бургас. При неизпълнение се налагат санкции съгласно Изборния кодекс. Глобите са от 1000, 3000 и 5000 лв., а ако нарушението е повторно, то санкцията може да скочи до 10 000 лв.

Проверка на Gramofona.com установи, че ликовете на множество кандидати все още стоят на показ в Бургас и региона. В центъра на града например се виждат предизборни плакати, а по пътя за квартал „Сарафово“ има големи билбордове с физиономиите на кандидати от различни партии и коалиции, които продължават да се рекламират. Тъй като срокът за премахването им е отдавна минал, нарушителите би трябвало да отнесат солидни глоби от отговорните общински служители.