Недоволство сред родителите от айтоското училище „Н.Й. Вапцаров“. Учебното заведение е средищно, т.е. в него учат и деца от близките села, в които училищата са закрити. Досега децата до четвърти клас са плащали по 1 лв. за обяд в училищния стол.

От миналата седмица за учениците от Айтос цената на купона е 2 лв., а за децата от селата се оказва, че храната е безплатна. Родителите на децата от града недоволстват и признават, че се чувстват дискриминирани, съобщава Нова телевизия.

Директорът на училището Ирина Вътева коментира пред Gramofona.com, че решението за разделението на децата не е нейно, а е на базата на нормативната уредба за средищните училища.

„Презумцията е, че децата от Айтос могат да се приберат вкъщи на обяд и там да се нахранят. Във всички училища се хранят така“, категорична е Вътева. Тя уточни, че децата от селата не плащат, защото това е една от мерките, те да имат равен достъп до образование.

„Когато се е закривало училището в тяхното село, за тях се осигурява транспорт до новото училище и се осигурява храна. Аз трябва да им осигуря топъл обяд“, обясни Вътева. Каква е ситуацията в останалите средищни училища и плащат ли само местните за обяда си, очаквайте развитите по темата.

 

Снимка: Новини.БГ