Училищните директори в Бургаско не са съгласни да плащат от бюджетите си пари, с които да се купуват тестове за изследване на коронавирус при големите ученици. Това съобщи за Грамофона нюз Весела Иванова, председател на Областната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Тя и стотици нейни колеги от цялата страна вече са изпратили писмо до образователния министър, в който обясняват своите притеснения по повод появилата се информация.

„Всички искат учениците да учат присъствено, но единици са училищата, които могат да си позволят средства за закупуване на тестове от своя бюджет. Родителите основателно биха искали децата им да са поставени при еднакви условия. 

Не сме убедени, че училищните ръководства биха могли да предложат финансов ресурс навсякъде за закупуване на тестове. Това справедливо противопоставяне ли е? Делене на училища на имащи средства и такива, които нямат пари. Кому е необходимо това деление сега?“, питат директори от цялата страна.

„Не може на училищата да бъде вменено да подсигуряваме тестове. Най-евтиният тест, който ни предлагат, е 5 лева. За един месец трябва да плащаме за между 800 и 1000 ученици около 40 000 лева. Това е огромно натоварване на бюджетите ни“, обясни пред екипа ни Весела Иванова.

Тя и колегите й са категорични, че държавата веднъж поела закупуването на тестовете за малките ученици, трябва да направи същото и с тестовете за по-големите учащи. Иначе, според Иванова, това е абсолютна дискриминация.

„Нали не си представяте, че в момента в склада на аптеката има 1000 неинвазивни теста.  И за колко време би имало „резерв“ в аптечната мрежа – една нова несигурност, която само ще създаде нова неразбория в системата ни.

Ако частните училища имат право да събират пари, то не е така при общинските и държавните училища. Събирането на средства от родители в общински училища е неправилно и неразрешено. Добре познато и дисциплинирано  спазвано условие!“, считат още бургаски училищни директори.