Бургаското СУ „Иван Вазов“ е единственото в областта, което предлага обучение в професионални паралелки със здравна насоченост. Специалността „Асистент на лекар по дентална медицина“  е сравнително нова, но вече доста популярна и харесвана от бъдещите осмокласници. Защо е важна подобна специалност коментира бургаският общински съветник и лекар по дентална медицина, д-р Мартин Кръстев.

Според него асистентите на лекарите по дентална медицина имат изключително бъдеще, защото тепърва ще стават неизменна част от работата в един стоматологичен кабинет. Освен това, те са специалисти, които имат базовите познания и реална представа от работата в един стоматологичен кабинет.

„Такъв човек ще е много полезен при разговорите с пациентите. Той може да насочва пациента, да разпитва – има ли болки, дете ли е. Това са важни неща, които асистентът може да направи, а стоматологът да е спокоен, че е поверил работата на адекватен човек, който го отменя. Асистентът може да подготвя анестезията, знае дали пациентът има придружаващи заболявания, знае протокола при подготовка на една пломба.“

Все повече стоматолози се насочват към работата на четири ръце, при която ролята на асистента е ключова. „За да има ергономичност при работата, зъболекарите трябва да работят седнали, с увеличение. Това изисква специалистът да не се мърда от работното си място. В този случай вторият чифт ръце са на помощника. Асистентът трябва да знае какво прави зъболекаря, за да му помага. Има колеги, които вдигат нивото и работят под микроскоп. Такова надграждане ще е много важно“, категоричен е д-р Кръстев.

Според него специалността ще е много подходяща и за деца, които искат да продължат висшето си образование в сферата на здравеопазването.

В своята работа асистентът на лекаря по дентална медицина спазва принципите за добра дентална грижа и изпълнява назначенията на лекаря по дентална медицина. Грижата за пациента е насочена основно към осигуряване на физически и психологически комфорт по време на престоя на пациента в лечебното заведение за дентално-медицинска помощ. Под ръководството на лекаря по дентална медицина асистентът извършва трудови, но не преки самостоятелни лечебни дейности, които допринасят за осигуряване на високо качество на дентално-медицинската дейност.