10 аутопсии в най-натоварения си ден в кариерата има съдебният медик д-р Галина Милева. А преди години на един 1 първи януари трябвало да работи върху 9 трупа, разказа пред екип на Грамофона нюз патоанатомът.

Дълги години тя работи в отделението заедно със съдебните медици д-р Косьо Янков и д-р Параско Парасков. И двамата мъже са вече пенсионери, но чаровната и винаги усмихната д-р Милева продължава да среща смъртта всеки ден.

 „Сега съм щастлива, че в отделението работят двама лекари. Дълго време бях сама, около година и половина. Имала съм по 8-10 огледа на ден на място и после на работа в съдебна медицина“, казва д-р Милева. Сред най-фрапиращите случаи в кариерата й са атентатът срещу Рали Пенков в Обзор, при който загинаха съпругата му и 2-годишната им дъщеря.

„Познавах Рали Пенков, бяхме близки. Детенцето му ми се роди в ръцете, с майката бяхме близки. Като раждаше, аз бях горе и пак аз го изпратих на две години да го аутопсират. Друг фрапиращ случай е когато гръмнаха Георги Илиев в Слънчев бряг. Тогава имаше много работа с Криминална полиция и не се бях прибирала у дома една седмица. Следва случаят с атентата срещу Димитър Желязков, както и убийството на учителката Рада Гешева“, казва съдебният лекар.

Д-р Милева допълва, че в момента в отделението е спокойно, но няма да е така след като започне активният летен сезон. Тя припомня, че през миналата година през моргата в града са преминали 38 трупа на удавници. И се връща назад в кариерата:

„Първият ми труп беше след убийство. Когато започнах работа като съвсем млада след първия месец ме оставиха сама, нито Косьо Янков, нито Параско Парасков бяха там. Тази година ще станат 35 години откакто съм тук“, посочи д-р Милева.

Пред новите си колеги – д-р Стефани Шкетиева и д-р Богдан Мирчев Милева бе категорична, че след като се пенсионира, ще минава да ги наглежда поне за по 2 часа. Иначе съдебният лекар е много доволна, защото може да се довери на следващите след нея.

Д-р Галина Милева (в средата) с новите съдебни лекари д-р Шкетиева и д-р Мирчев

Освен тях, в отделението ще търсят още един съдебен медик, тъй като бройката е за трима души. „Това е единственото отделение в страната извън катедрите, което е с трима съдебни лекари. Да има трета бройка бе голяма борба навремето, още в комунистическия период“, обобщи д-р Галина Милева.