„Доста отдавна изродих за първи път. Признавам си, че не си спомням първото ми раждане“, с типичното си чувство за хумор разказа пред Gramofona.com д-р Антонио Душепеев. Той е началник на Родилното отделение в бургаската болница, която днес по стар стил чества Деня на родилната помощ – Бабинден.

„Приемаме поздравления, но ние ще празнуваме на 21 януари“, каза медикът.

Екипът на д-р Душепеев е голям, а в него работят 30 акушерки. Някои от жените са в пенсионна възраст, но били свестни, каза не на шега шефът им. „Не ги пускаме да си стоят у дома“, отсече медикът. Той определя работата си като изключително отговорна.

„Отношенията в обществото обаче се промениха. Все повече се приема, че раждането е нещо рутинно и безобидно. Нека се знае, че нито един лекар не иска да вреди на пациентите си“, обясни д-р Душепеев.

Той определя болницата като радост и мъка. Обобщи, че много бебета са се родили през изминалата година. Оказва се, че 2015 година е била трудна за много майки, чийто бебенца са се родили едва 600-700 грама.

„Добрата новина е, че децата са си вече у дома“, допълни началникът на Родилното отделение. Д-р Душепеев призна, че част от изродените от него бебета носят името Антонио.

„Някои кръщаваха на мен, други на акушерката. Това става след четвъртото дете, когато вече се чудят на кого да ги кръщават“, каза с усмивка д-р Душепеев.