Чудотворната икона на Пресвета Богородица-Касперовская пристигна в Бургас. Тя дойде от Айтос, където беше изложена вчера, и беше посрещната от бургаски свещеници. В България светинята идва от украинския град Ананиев и е придружавана от двама местни духовници.

Иконата беше изложена в храм „Св. св. Кирил и Методий“, където я очакваха няколко десетки вярващи, за да ѝ се поклонят.

„В нашия храм имаме копие на тази икона. То е подарено от руските воини, които освобождават Бургас от османците. Когато храмът трябваше да бъде ремонтиран няколко години, иконата се просълзи, което за нас беше знак, че Богородица страда от това, че църквата ще бъде затворена за дълго време. Така че ние имаме радостта двете икони днес да бъдат заедно и се надяваме жителите и гостите на Бургас да дойдат и да се поклонят и да изпросят благодат за тях и за своите близки“, каза отец Севастиян от храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Касперовската се отличава от другите икони на Богородица от това, че е закрилница на целия Черноморски регион. За нея има изработени молитвени правила, с които християните се обръщат в конкретен случай.

Иконата ще остане в бургаския храм до събота на обяд, след което ще отпътува за Поморие. След ден престой тя ще отиде в Царево, после в Приморско и след това в Созопол. По-нататъшният ѝ маршрут ще се уточнява допълнително.