„Оставаме затворници в собствената си държава“ – това коментираха пред журналисти четиримата бургаски граничари, след като стана ясно, че те са издирвани с червена бюлетина на Интерпол. Решението бе поставено миналата седмица по делото за убийството на турски бракониер през 2008 г., нарушил държавната ни граница.

Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков обявиха, че нямат правото да напускат границите на България. Според четиримата институциите са ги уверили, че няма да бъдат предадени в Турция, но въпреки това те са изключително притеснени за съдбата си.

„Цялото дело беше водено много обстойно и коректно, всички доказателства в него са факт и ние не сме подведени под съдебна отговорност. Няма как обаче да обясним на целия свят, че сме си гледали единствено и само работата“, заяви Николай Костов.

Наказателният съд в Къркларели е отхвърлил искането на защитата производството срещу българите да бъде прекратено. Следващото заседание по делото е насрочено за разглеждане на 2 февруари 2021 г. Дотогава българските бивши граничари се надяват държавата отново да ги подкрепи така, както е правила досега, и те да не бъдат отведени от България.