Бургаската полиция и прокуратура не познават Закона за движение по пътищата. Това твърди 34-годишният Ангел Байрактаров, който сезира местните медии за инцидент с него от месец откомври миналата година. Тогава младият мъж е пътувал с електрическа тротинетка за работа. Твърди, че след разпра шофьорът на Бургасбус замалко да прегази крака му.

„Знаеше, че в този момент аз се намирам на пътното платно от лявата му страна, и въпреки това с пълен ляв потегли от спирката. С това си действие шофьорът на автобуса предизвика сблъсък между тротинетката и автобуса и от силния удар електрическият скутер беше изтръгнат от ръцете ми. Само навременната ми реакция да се отдръпна, спаси краката ми да не бъдат прегазени от иначе така наречените „професионални шофьори“ на „БургасБус““, разказва Байрактаров.

Той е подал жалба в полицията. За негова неприятна изненада, униформените не открили проблем в поведението на автобусния шофьор. Нещо повече, обяснили му, че няма право да се движи с електрическата си тротинетка по пътя, а на спорния участък трябвало да я бута. Прокуратурата също отказала да образува досъдебно производство.

Според Ангел Байрактаров служителите и на двете институции явно не са запознати с последните промени в Закона за движение по пътищата. След като електрическите тротинетки станаха масово превозно средство, парламентът направи изменения в закона.

Така, според чл. 80а от Закона става ясно, че: Водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; Според същия член на Закона на водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство;

Според управителя на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев, ситуацията около скандала е доста по-различна от разказа на Ангел Байрактаров. По наша молба инж. Драгнев прегледа записите от камерите.

„Всъщност е имало инцидент с шофьор на друго превозно средство. Малко преди това обаче въпросният мъж е пресякъл рисково пешеходна пътека и нашият служител го е запомнил. Когато видял, че е същият човек, се показал през прозореца и му подвикнал, че трябва да внимава как и къде кара“, твърди инж. Драгнев. Според него съприкосновение и риск от инцидент с автобуса и тротинетката не е имало.

Инж. Драгнев призна обаче, че в последните месеци жалбите и сигналите срещу шофьорите на градския превозвач са нараснали изключително много.