Около 30 души ще открият летния сезон в 11:00 часа

Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ кани бургазлии на плаж. Събирането на тен ще се състои на ивицата в парк Росенец тази неделя от 11:00 часа, съобщи във фейсбук един от основателите на ОЗБГ Бисер Русимов.

Пред Грамофона нюз той не може да си обясни защо при положение, че има заповед на Агенцията по кадастър за обявяването на ивицата за плаж, фирма „Стрейтлайн“ продължава да претендира, че там няма плаж.

Пред БНР-Бургас  адвокатът на фирмата Иван Цанев е коментирал, че има съществени разминавания в кадастралната карта и това, което вещото лице е установило на място.

„Вижда се, че първо границите не съвпадат. Един от много важните елементи – дюните. Дюните ги няма. Как така изчезнаха? Вещото лице заяви, че в протокола на комисията е присъствал биолог и лице с нужната квалификация, но такова няма. Наредбата изисква това да се направи предварително. Имаме нарушение на самата процедура“, обяснвява Цанев.

Пред БНР-Бургас той коментира и заповедта на Агенцията по кадастър за обявяването на плажа, която вече е влязла в сила. „За мен е странно, че са минали толкова години и изведнъж се появява един плаж.

Има две вероятности – или до този момент плажът да е съществувал и администрацията да не си е свършила работата, а се дадоха не малко пари за изготвянето именно на тези специализирани карти, или другият вариант е там да няма плаж, а сега по една или друга причина, да се създаде този плаж.

Това е и причината за изисканата от мен геоложка експертиза – да проследим назад във времето там има ли наноси, има ли пясък,има ли съществуващ плаж или имаме нещо друго. Някой с тази карта промени границите на България“, посочва адвокатът. 

„На плажа в неделя ще направим обръщение. Тази наглост и това безочие ни стимулират да възобновим плажуването. Тъкмо нещата покрай казуса Росенец започнаха да придобиват завършек.

Хората, които започват сега да претендират, че това не било плаж, ни провокират отново да отидем там, за да припомним, че там плаж има и няма да се откажем от тази  българската земя, която се превърна и в историческа забележителност“, допълни още Бисер Русимов.