От тази година коренно се променя начинът на изчисление на данъка на колите в Бургас. Новата формула съдържа 2 компонента, съобщи директорът на Дирекция „Местни данъци и такси“ Румен Шарпов.

Той уточни, че мощните, нови и съвременни автомобили ще ползват голяма преференция при определяне размера на данъка. По-старите коли ще заплащат с 30 лева по-висок данък от тази година.

Единият компонент е имуществен, който зависи от обема киловати на двигателя и годините на автомобила. Вторият е екологичният. Прави се и промяна в понятието лек автомобил като към леките автомобили се включват и всички онези до 3,5 тона.

 „Ако стар автомобил, без катализатор, с 81 киловата двигател досега е заплащал 133 лева данък, от сега нататък сумата се двига на 161 лева.

В другия случай – 13-годишна кола, със 77 киловата катализатор, с екологичен стандарт Евро 4 досега е била с данък 190 лева, то от тази година, той ще падне на 160 лева“, обясни подробно Шарпов.

Той обобщи темата като допълни, че община Бургас е избрала най-ниското увеличение на данъка за автомобилите, след промените във формулата на изчисление.

Причината за измененията в Наредбата за местните данъци и такси е заради промяната в закона през ноември миналата година. Гласуването по решението на новата формула ще се проведе на предстоящата общинска сесия в края на месеца.