Група граждани, живеещи в централната част на Бургас, са крайно възмутени от действията на таксиметрови шофьори. Това става ясно от подписка, изпратена до кмета, председателя на Общинския съвет, сектор „Пътна полиция“ и директора на „Автомобилна администрация“ в града. Бургазлиите, живеещи и използващи инфраструктурата в близост до Старата поща, настояват да се вземат мерки срещу нерегламентираните и неутвърдени таксиметрови стоянки.

В писмото се посочват конкретно две места. Едното е ул. "Съгласие" и кръстовището с ул. "Цар Иван Шишман" и ул. „Конт Андрованти“. Второто е участъкът на ул. "Конт Андрованти" между ул. "Цар Петър" и ул. "Съгласие".

Мотивите на жалбоподателите са, че вследствие на тези нерегламентирани престои тротоарът на ул. "Съгласие" в посока ул. "Хан Крум" от ул. „Цар Иван Шишман“ (вдясно) е невъзможен за използване от граждани и за две години е превърнат в лунен пейзаж. Освен това постоянно се възпрепятствало изхвърлянето на битовите им отпадъци, защото на „начупената“ жълта линия пред контейнерите винаги имало спряло такси.

„Задната стена на постройката (магазина за климатична техника) в градинката между изброените улици и Старата поща се е превърнала в тоалетна за таксиметрови водачи, които уринират пред нашите очи и очите на децата ни. Невъзможно е пресичането и преминаването на кръстовището на ул. "Съгласие", ул. „Цар Иван Шишман“ и ул. „Конт Андрованти“, тъй като спират таксиметрови автомобили в кръстовището. Мястото е превърнато в своеобразна автомивка за таксиметрови автомобили (тупат се стелки, мият се коли и всевъзможни процедури по почистване). Ако им бъде направена забележка, таксиметровите шофьори стават крайно агресивни, като сме подавали сигнали на тел.112. Не можем да почиваме през часовете за почивка (14.00 - 16.00 и 22.00 - 8.00) поради непрестанната употреба на звуков сигнал и скандалите дори и между самите тях“, пишат възмутените граждани.

Жалбоподателите настояват да се възстанови тротоарът на въпросното място и да се накажат виновните за неговото състояние, защото „това е общинско имущество, за което всички ние плащаме данъци като граждани“.

Недоволстващите искат да се упражни контрол от компетентните органи (ДАИ, полиция и УКОРС) за прекратяване на тези „сбирки“, които са предпоставка за катастрофи и са вредни за здравето практики. Настояват и да се говори с таксиметровите фирми и техния синдикат да се използват само регламентираните и очертани места за престой на таксита.

„Уважаваме правото им да упражняват трудова дейност, но искаме и те да уважават нашето право да живеем спокойно и да не трябва ежедневно да правим забележки или да се чудим откъде и как да ги заобикаляме с риск за живота си“, се казва още в подписката.

Предлага се и мястото на неутвърдената стоянка на ул. "Конт Андрованти" да стане регламентирана синя зона, която да могат да използват гражданите на гр. Бургас на това натоварено и комуникативно място.

Подписката вече е разпределена за разглеждане от комисиите по транспорт и по обществен ред и сигурност в Общинския съвет.