Бургаско кръстовище стресира ежедневно пешеходци и шофьори, алармираха до Gramofona.com потърпевши. Опасният според мнозина бургазлии път, през който преминават не малък брой автомобили и свободно движещи, се намира на бул. „Сан Стефано“ и ул. „Гладстон“. Като на много хора и денят на Натали Кръстева започва и свършва с това кръстовище. В писмо до редакционната ни поща тя се оплака от непрестанни ругатни от страна на водачи, отивайки и връщайки се от работа.

„Кръстовището е много голямо, има шест страни, от които преминават автомобили и е ужасно напрегнато. Шофьорите чакат пешеходците, те минават, след това отсрещната кола ги изпреварва, после пак има пешеходци и така... Получава се един омагьосан кръг. Направо в „руска рулетка” се чувствам. Предният ден една кола буквално щеше да опре в мен. Водачката се оглеждаше като гърмян заек хем за коли, хем за пешеходци. Толкова се шашна, че за малко да ме блъсне”, жалва се бургазлийката.

Според нея, това че има пътни знаци, не прави водачите отговорни и търпеливи на пътя, а пресичането спокойно. Напротив, Кръстева счита, че районът е дори по-опасен за хората зад волана. За редовно преминаващата пешеходка, решението на проблема се крие в поставянето на светофар.

Преминаването през голямото кръстовище изправя косите и на десетки таксиметрови водачи. Пред екипа ни те разказаха, че често им се налага да попадат в стресови ситуации. „Никой не се съобразява с никой. Когато аз съм с предимство, това не се спазва от колегите на пътя и съседният автомобил гледа бързо да се шмугне пред мен. Първо ми сече пътя, а после от бързината е на косъм да помете някой на пътеката“, разказва Илиян Колев.

Gramofona.com отправи запитване към община Бургас за това има ли подадени сигнали за опасности за пешеходците. Отговорът бе, че няма нито един. Оттам уточниха, че кръстовището е сигнализирано с пътни знаци и с три пешеходни пътеки. От пресцентъра на общинската администрация допълниха, че светофар на този етап няма как да се постави, тъй като няма условия затова. Потърпевши обаче обмислят да внесат предложение за връщане на светофар, както е било преди години.