125 години от създаването на Тракийското движение в България отбелязаха днес в Бургас множество потомци на тракийци. Скромната церемония се състоя в Културния дом на НХК. По време на събитието бяха представени десетки тракийски храни, приготвяни още преди век.

Освен вкусната храна, която включваше баници, питки, кексове, сладки, присъстващите успяха да видят и снимки, показващи как се е развивало в годините бургаското тракийско дружество „Странджа“.

„Съвместно със Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт сме подготвили и изложба, която в продължение на два месеца ще може да бъде видяна от бургазлии и гостите на площад „Тройката“. В нея е събрано всичко, което се е случвало през последните 125 години“, каза пред журналисти председателят на  дружество „Странджа“ Стефан Колев.

Гост на събитието в Бургас бе председателят на Съюза на тракийските дружества в България, Красимир Премянов. Според него смисълът на всичко, което се прави, е младите да знаят какво е България и с колко жертви се е стигнало, за да имаме суверенна държава.

Бургаският градоначалник Димитър Николов също уважи мероприятието и благодари на местното дружество „Странджа“ затова, че увлича хората със знания. „Бургас е съставен основно от бежанци от Егейска и Македонска Тракия. Затова ние сме призвани винаги да помним“, каза още Димитър Николов.