Бургаските свещеници се обявиха против касирането на избора на Сливенски митрополит. Свещениците настояват да се отмени и новата наредба на Светия синод, която забранява на вярващите да участват в избора.

Те ще изпратят декларация до Светия синод с искане за преразглеждане на решението за организиране на нов избор на сливенски владика.

Днес бургаското духовенство даде пресконференция в защита на миряните по повод изказвания на отец Евгений от Сливен за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина.

„Ние не променяме правилата в Устава на нашата Българска православна църква, така че - да ни квалифицират като разколници е много тежко. Ние водим към истината. А тя е, че ние не можем да се съгласим с решенията на Светия синод, не можем да се съгласим с тази наредба, защото тя пряко нарушава устава на Българската православна църква. Много е важен принципът на съборността. Тук сме, за да успокоим нашите миряни, че ние не сме хора, които ще създадат разкол“, заявиха бургаските свещеници и добавиха, че именно от устата на отец Евгений е тръгнала тази жестока за тях обида. Според свещениците има провокатор, който иска да наложи своите изисквания към Синода.

„Някой се определя като говорител на Светия синод. Трябва Божият народ да участва в изборите, защото времената отново стават трудни – и на митрополити, и на свещеници. Дядо Йеротей е вече 20 години в нашата епархия и ние го познаваме от йеромонах до епископ, затова не трябва да ви учудва, че толкова много гласове имаше за него. Няма един, който да каже лоша дума против него“, добави отец Николай.

Свещениците и миряните са стартирали подписка в Бургас, с която настояват да се преразгледат всички жалби и да не се отменя изборът на митрополит. За да покажат колко са обединени в правото и становището си, те застанаха рамо до рамо за обща снимка.

Gramofona.com припомня: На 25 февруари трябваше да се избере нов Сливенски митрополит. Изненадващо ден по-рано Светия синод отмени процедурата. Това предизвика брожение сред духовниците и миряните, които не са съгласни със случващото се.