Сборният отбор от ученици на ОУ „Братя Миладинови“ и Немска езикова гимназия се класира на финал на осмия Български географски фестивал

Проявата се проведе на 22 и 23 април 2023 г. в София, като домакин и съорганизатор на събитието бе Геолого-географският факултет на  СУ “Св. Климент Охридски”, както и Географ.БГ и Българското географско дружество. Гости на събитието бяха Н. Пр. Закия Ел Мидауи - посланик на Кралство Мароко,   д-р Соломон Паси, професори и доценти от СУ “Св. Климент Охридски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Единственият отбор от област Бургас бе сборният отбор от ученици на бургаските  ОУ „Братя Миладинови“ и Немска езикова гимназия. В състезанието взеха участие повече от 50 отбора, като повечето от тях от математически гимназии и гимназии с географски профил. Бургаските ученици се представиха отлично и се класира на финал, след като решиха тест от 70 въпроса в първия кръг на състезанието. На финала отборите трябваше да отговарят на въпроси пред публика, където бургаските представители събраха овациите на присъстващите, но останаха извън призовата тройка.

Според регламента за участие в състезанието „Географиада“ се допускат смесени отбори по четирима ученици – двама от среден курс и двама от горен курс. В единственият отбор от  Област Бургас взеха участие учениците от ОУ „Бр. Миладинови“- Ростислав Фъндалов- 7 клас, Николай Николов- 6 клас, с ръководител Николета Деспова и учениците Ясен Пеев и  Пламен Градинаров от 10 клас  на  Немска езикова гимназия „Гьоте“, с ръководител Иван Стоилов.

В рамките на фестивалната програма се проведоха над 20 събития – лекции на учени от цялата страна, демонстрации, обучения на учители и състезания за ученици и студенти.

Предизвикателно трудните географски задачи, срещите с впечатляващи личности, многото позитивни емоции, зареждащото общуване с младите географи на България е това, което ще мотивира и вдъхновява бургаските ученици за нови участия и нови успехи.