За първи път в Бургас бъдещите осмокласници ще могат да изучават криминалистика и криминология. Средно училище „Йордан Йовков“ е единственото, което разкрива профилирана паралелка по „Обществени науки“ с интензивно изучаване на криминалистика и криминология. Това разказа за Gramofona.com директорът на учебното заведение Анна Пенева.

СУ „Йордан Йовков“ вече има традиции в обучението на деца, които проявяват интерес към правосъдието и правораздавателната дейност. От три години тук успешно се осъществява прием по специалностите „Съдебна администрация“ и „Съдебен служител“. Учениците придобиват знания за основи на административното, гражданското, наказателното и европейско право.

Имат планиран стаж в Окръжния и Районен съд, Прокуратурата, Агенцията по вписванията и при нотариус. А това им дава възможност след завършването на средното образование да започнат работа в някоя от тези институции или да следват право и да надградят знанията си.

Разкриването на новата специалност е подкрепено от директора на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. Децата ще изучават интензивно английски език и предмети, свързани с криминалистиката и криминологията. Те ще придобият знания в областта на съдебната експертиза, превенцията на престъпления, защита на човешките права.

„След завършването си те ще бъдат ориентирани към следване в Академията на МВР. Това са бъдещите полицаи, които ще минат една подготовка в средното образование при нас“, разказа Анна Пенева. Новата специалност беше представена на специализираното изложение на професиите, което се провежда в Бургаския свободен университет. Форумът ще продължи и утре от 9 до 17 часа.