Списъкът с почетните граждани на Бургас ще бъде допълнен с още три имена. Кметът Димитър Николов предлага да бъдат удостоени със званието Христина Арсенова, Бойчо Янев и Манук Манукян (посмъртно), установи проверка на Gramofona.com.

Христина Арсенова е предложена заради доказаните си висок професионализъм и художествени постижения в кукленото изкуство, както и за работата ѝ като преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър – Бургас. 

Арсенова е родена в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в Бургас. През 1988 година се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. След като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 г., след което излиза на свободна практика. През 1994 г. се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност тя изпълнява до днес. До този момент има реализирани с трупата на театъра 157 участия в 24 държави, завоювани 36 лични и колективни награди.

Кандидатурата на Бойчо Янев е предложена предвид високия професионализъм и доказани художествени постижения във фолклорното танцово изкуство и дейността му като хореограф, педагог, основател и главен художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“.

Янев е роден в село Вълчаново, област Бургас. Завършва българска хореография в Института за музикални и хореографски кадри в гр. София. От 1977 г. до настоящия момент работи и твори в гр. Бургас. Носител е на специална награда по случай 1300 години от основаването на Българската държава през 1981 г. за концерт-спектакъла „България през вековете“. Удостоен с орден 100 години Илинденско-Преображенско въстание от президента на РБългария Георги Първанов. През настоящата 2023 г. се навършват 45 години от основаването на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“, а неговият създател Бойчо Янев отбелязва своята 70-годишнина.

Заслугите и силната гражданска позиция на Манук Манукян в сферата на екологичните инициативи и опазването на околната среда са поводът да бъде предложен за почетен гражданин.

Манукян е роден в Бургас. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. През 1971 г. завършва средното си образование и е приет в Художествената академия на Ереван, Армения, но заминаването му е спряно. За кратко работи като механик на летище Бургас, след това като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса“ и участва в общи и самостоятелни изложби на града. Няколко години по-късно създава първото в Бургас ателие за ситопечат, а след 1989 г. започва частен бизнес.

Мечтата на Манук Манукян да има реални промени в държавата получава системен израз в активната му обществена дейност. Още в първите дни след 10 ноември 1989 г. изразява категорично позициите си - става един от учредителите на първото опозиционно движение „Клуб 19 ноември“ в Бургас. Той е един от създателите на СДС в Бургас и дълги години е негов общински секретар. Издигнат е за председател на синята партия „Екогласност“ и става председател на Инициативния комитет за спасяване на Бургаския залив. През периода 2011-2015 г. е общински съветник от НФСБ. До последния ден от живота си Манукян се бори за истински и дълбоки демократични промени в страната ни, за просперитета на Бургас, за чиста природа и „чисти ръце“ в политиката. Това са неговите съкровени каузи.

Предложенията на кмета Николов предстои да бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет в Бургас.