Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага да се командирова спешно в Бургас специалист – хематолог. Оказва се, че след кончината на д-р Димо Рибов отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ-Бургас е било закрито, тъй като д-р Рибов е бил единственият специалист, който е работел там. Закриването на отделението поставя под риск живота и здравето на около 16 бургазлии, които са диагностицирани с „таласемия майор“. Това състояние изисква кръвопреливане на пациентите на всеки три до пет седмици и прием на специални медикаменти, които да извеждат желязото от кръвта.

Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др.

Вече  повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с  лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано, обяснява Тодор Стамболиев.

За проблема той е сезиран от две бургазлийки, които са с таласемия и се нуждаят от постоянна терапия. Те са обяснили, че след  затварянето на бургаското отделение са принудени да пътуват до Варна. Това правят и останалите пациенти с „таласемия майор“ не само от Бургас, но и от цялата област. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

Тодор Стамболиев е изпратил писмо до заместник-кмета по здравеопазване Йорданка Ананиева, в което предлага командироването на специалист-хематолог. Той уточнява, че затвореното в момента отделение разполага с необходимата апаратура и при осигуряването на лекар, може отново да приема пациенти.