Рибата и суровината от морето задължително да преминава през регламентирани обекти. За това настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ „Фиш“. „Имаме претенция да изработим съвместно с държавната администрация инструкция, чрез която това да се случва.

От управителния съвет на БГ „Фиш“ сме взели разрешение за разработване на нови уреди и средства и искаме да предложим промяна в Закона за рибарството, с което да има механизация при улова на бялата мида“, обясни пред журналисти д-р Йордан Господинов - Изпълнителен Директор на Асоциацията.

Той е на мнение, че бизнесът влага милиони, прави предприятия и пречиствателни центрове, осигурява работни места, а някой продава без етикети.

„Тези продукти трябва да се изземат, конфискуват съгласно законодателство на Изпълнителната агенция по храните и да бъдат унищожени. В момента рибата се лови от корабите, товари се в бусове или камиони и се изнася.

Агенцията по храните се заобикаля, защото тя няма полицейски правомощия и не може да спре камионите.

Ние ловим, плащаме данъци, а някои зад гърба ни прави каквото си иска. Нека се разберем кого ще толерираме - тези, които плащат данъци и създават работни места или тези, които товарят в чували и продават навън“, каза Господинов. За пример той посочи, че масово зад граница се изнася барбунът и други видове есенни риби.