Три пъти спрямо миналата година се е вдигнала цената на торовете, които зърнопроизводителите купуват, съобщи за Грамофона нюз бургаският бизнесмен и кандидат за народен представител от НФСБ Иван Кузманов.

„Това неименуемо води до тройни разходи. Не може да правиш разходи при високи цени, а пък това което произвеждаш, да стои на ниска цена. Това автоматично прави разходите ни да се повишат ако не с три пъти, то поне с два“, обясни зърнопроизводителят.

Кузманов поясни, че основните разходи на заетите в бранша са тор, труд, препарати за пръскане, гориво и изплащане на ренти.

„Очакваме и препаратите, с които пръскаме да се вдигнат. Аз пак успях да закупя тор, но някои колеги-не, защото трудно се намира. След като се вдигне цената на зърното, най-вероятно догодина като дойде ред да плащаме ренти, няма начин и те да не бъдат по-високи“, коментира още бургазлията.

„Когато чакаме и задържаме продукцията за по-висока цена, се превръщаме в търговци. И очакваме да получим някаква печалба от търговията“, разсъждава още Иван Кузманов.

Той е категоричен, че засега притеснения в бранша няма, но все по-усилено се коментира създалата се ситуация със скока на цените.

„Още е рано да кажем какво предстои пред нас, но все пак има известен страх какво ще се случи. Вижте, човек не трябва да бяга от трудното. Винаги е било трудно!  Старите хора са казали  - не се плаши от нагорнището.

Опасно е лекото, защото когато тръгнеш по него и ти дойде трудното,  не си подготвен за него и не си се научил да преодоляваш предизвикателствата, ето това вече е трудното. Не е страшно да е трудно, важно е да е справедливо и пазарът да е предвидим“, допълни още кандидатът за депутат.