Без игри в огъня и пищни панаири на 3 и 4 юни в Българи. Заради противоепидемичните мерки тази година в царевското село няма да има нестинарски игри, поне не във вида, в който сме свикнали да ги виждаме в последните години.

„Таинството ще се извърши от нестинарите. Те ще отидат в конака, ще се поклонят на иконите, ще ги облекат, попът ще ги освети“, обясни кметският наместник Недка Лапчева. Подготовката на нестинарите вече е започнала. По традиция в последната неделя на май те се събират на старото аязмо на Влахов дол. Тази местност има особено значение за нестинарите. С нея са свързани много легенди и задължително преди игрите се идва тук. „Хората от Кости вече ходиха на Влахов дол“, обясни Лапчева.

Според кметския наместник липсата на публичност може и да е от полза. „Много зрелище и ние се превърнахме в консуматори. А ритуалът трябва да се запази. В автентичния му вид той е много скромен. Преди години в конака са влизали само свещеникът и нестинарите. Сега позволяваме на всички да влязат, да снимат, да говорят, а това пречи“, разказват и хората от Българи.

За местните не е проблем, че тази година нестинарите може и да не влязат в огъня, защото това се е случвало и преди. Дори и легендарната баба Злата, за която се казва, че е последната истинска нестинарка, е имала години, в които е обикаляла огъня без да влезе в него.

Ритуалът е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и по традиция привлича стотици хора от цял свят. Тази година в кметството дори получили обаждане от Чикаго. Цяла група ентусиасти били готови да прелетят океана, за да видят огнения танц.

 

Снимка: Архив