На официална церемония в Експо център Флора-Бургас бе подписан първият договор за сътрудничество между България и Турция, свързан с нелегална миграция. Чрез него значително ще се повиши ефективността на полицейските служби в двете страни в работата за спиране на мигранския поток от бежанци. Лично зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин връчиха договора на старши комисарите Емил Павлов.

 „Проектът „Обединени за по-безопасни граници” е от съществено значение за отличните партньорски взаимоотношения, за добрата комуникация и бързи реакции в случаи на рискови ситуации. Пожелавам на колегите от двете полицейски структури сила за поемане на предизвикателствата, както много успехи по не леката дейност по осигуряване на сигурността и спокойствието на двете държави. Убеден съм, че те са отлично подготвени служители и ще устоят пред проблемите, които нелегалната миграция ежедневно поставя”, каза зам.-министър Ценкин.

„Проектът е на стойност над милион и седемстотин хиляди евро. Той е голям не само заради стойността си, но и заради стратегическата си важност на България и Турция и Европейския съюз. В разгара на световна несигурност сред проблеми и кризи ние целенасочено инвестираме в надграждане на съществуващата инфраструктура от двете страни и в общата ни сигурност. Още когато разработвахме програмата, избрахме да финансираме най-ключовите и неотложни дейности”, посочи зам.-министър Бонева.

Досега двете държави срещаха сериозни затруднения в справянето си с мигрантите, на които единствената цел е да стигнат в Европа. Чрез договора ще стартира изпълнението на различни по вид дейности, които целят укрепване на капацитета на националните системи за противодействие. „Ще има обучение на полицейските служители от двете страни да си съдействат при работата с мигрантите. Затова този проект е от изключителна важност за двете страни“, каза генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун. И добави:

 „Тази програма е не само важен инструмент за насърчаване на сближаването между България и Турция, но също така представлява важен стълб в процеса към присъединяването ни към Европейския съюз. Той осигурява значителна добавена стойност за ускоряване на социалното и икономическо развитие на страната ни и региона. Реализираните досега проекти бяха от голяма стойност и допринесоха много за региона“.

На официалната церемония присъстваха още областният управител на Бургас Пламен Янев, ръководителят на управляващия орган на програмата България-Турция Милен Обретенов, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас, Хасково и Ямбол – старши комисарите Емил Павлов, Чавдар Георгиев и Иван Русев и заместник-областните управители на Одрин и Къркларели Ейюп Батухан Джиерджи и Юсуф Гюлер.