Строителите на родината в близкото бъдеще показват своите умения на състезание в Бургас. Арена на надпреварата е ПГСАГ „Кольо Фичето“ – там се провежда ученическият кръг на традиционните състезания по професии, организирани от Министерството на образованието и множество партньори.

Възпитаниците на гимназията, разделени в отбори, се състезават в няколко направления – „Най-добър млад строител“, „Най-добър млад геодезист“ и „Озеленяване и цветарство“. Поотделно в тях има различни дисциплини – зидария, облицовки и настилки, строителство с гипсокартон, мазилки и бояджийство, геодезия и картография.

Цветарите изработват кошници и букети на тема „Да усмихнеш нечие лице“. Те са разделени на 5 отбора от 5 различни класа от специалността „Паркостроителство и озеленяване“. Към всяка аранжировка има картичка с послание към техен близък човек.   

Работите на учениците се оценяват от тричленно жури, като на базата на зададени предварително критерии се дават точки. Който отбор събере най-много, той печели първото място.

„Бургаските деца в нашата гимназия, освен в редовните си часове, участват в групи по интереси, където овладяват практическите умения за този вид състезания. Новото тази година е геодезията и ние сме много горди, защото тази специалност в много малка част в страната остана да се учи. В Югоизточния регион само в Бургас и Стара Загора се изучава геодезия. А тя е необходима както за започване на всяко строителство, както и за продаване на строителните имоти. Така че сме доволни, че министърът реши да я включи за първи път в националните състезания“, каза директорът на строителната гимназия инж. Даниела Симеонова пред Gramofona.com.

Победителите във всяко едно от направленията ще получат награди, осигурени от Камарата на строителите и частни фирми. В зависимост от дисциплините една част ще участват на регионално първенство в Хасково, а друга – направо на национално в Сливен. Най-добрите строители с гипсокартон в страната имат шанс да заминат на Европейско първенство.