Изложба на тема „Информирани срещу „ало“ измамите“ се откри в сградата на Съдебната палата в Бургас. В коридора на първия етаж са наредени плакати с тематични изображения и надписи като „Разтвори оковите“, „Не падай в капана“, „Не се отчайвай - потърси помощ“ и др. На монитор се прожектира информация за използваните от престъпниците схеми.

Поводът за изложбата е Международният ден за правата на човека - 10 декември. Тя се организира от апелативния и окръжния съд в Бургас и Филиала на Националната художествена академия в града.

Изложбата беше открита от председателя на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова, която припомни датата 10 декември 1948 година и подписаната Всеобща декларация на правата на човека, записана в книгата на Гинес, като най-превеждания документ в света.

„И тъй като едно от основните човешки права е правото на собственост, което в наши дни грубо се погазва от така нар. „телефонни измамници“, преценихме за уместно да представим на вниманието на гражданите по един особен художествен и не толкова правен начин информация, целяща да запознае хората със защитата срещу такива посегателства върху собствеността им“, заяви Вълкова. Тя благодари за съдействието на председателя на Окръжния съд в Бургас съдия Росица Темелкова и на ръководството на НХА - Филиал Бургас.

Асистент д-р Жанина Дубарова, преподавател в НХА – филиал Бургас, обясни, че колекцията събира творби на дипломирали се през 2019 г. бакалаври от специалност „Плакат и визуална комуникация“ с преподаватели проф. Георги Янков и гл. асистент д-р Н. Атанасов. Проблемът с „ало“ измамите е представен през погледа на младите хора, които сравняват тези посегателства със зловещ капан, отровна змия, огнестрелно оръжие и гилотина, допълни Дубарова.

Тематичните плакати на студентите са разположени във фоайето на Съдебната палата. Изложбата беше презентирана и на видеоекран, където освен творбите на младите плакатисти гостите на събитието разгледаха и текстовете, свързани с основните схеми на изнудване и съветите на органите на реда и правосъдието за това, как да не станат жертви на телефонни измамници.

На събитието присъстваха много официални гости, сред които областният управител Вълчо Чолаков, зам.-председателят на Общинския съвет Димчо Грудев, зам.-кметът по „Култура, спорт и туризъм“ Диана Саватева, началникът на Охранителна полиция комисар Неделчо Рачев и др.