„Аз съм на работа в Общинския съвет, получавам заплата и трябва да си върша работата там професионално, а не да угаждам на личните амбиции на някой”. Така бургаският общински съветник от "Демократична България" адвокат Иво Баев коментира по-ранното изяление на колегата си Константин Бачийски, че бил блокирал докладната му записка с думите: „Нищо лично, въпрос на бизнес”.

Баев открито обясни пред Грамофона нюз какво всъщност е имал предвид с използваните думи. Според него той употребил тази фраза от популярния по цял свят филм на Франсис Копола „Кръстникът”, но тя била изкарана от контекста.

„Казах на г-н Бачийски, че към него нямам нищо лично, дори нямам нищо лично и към конкретния случай. Аз можеше да му отговоря и така: „Нищо лично, въпрос на работа”. Работа и бизнес е едно и също нещо. Едната дума е на английски език, а другата на български.

Просто използвах една фраза от един филм, от което да му стане ясно, че към него нямам нищо лично, но когато работя, аз спазвам професионалните си задължения и не мога да услужа и да угодя на един лъжец. Всичко знаят, че Константин Бачийски е лъжец! Това не е нещо ново!”, обяви Баев.

И добави: „Първо Бачийски излъга, че ще донесе китайски инвеститори в Равнец, нали? Но такива няма и никога няма да има. Ще ви кажа и една много смешна лъжа, още по-опашата, защо го наричам лъжец. В предизборната си кампания, едно от сериозните му обещаниия в Плана Бачийски, който аз наричам план Майтапчийски, беше че ще направи безмитна зона в Бургас.

Вие може би знаете или не знаете, но много хора са запознати, че всъщност безмитни зони в страна от европейката общност могат да се направят само с решение на Европейската комисия. И тук мисля, че г-н Бачийски не е член на Европейската комисия, нито ги е питал. Т.е. той лъже избирателите си, че ще направи безмитна зона в града, за да може да гласуват за него”, аргументира се бургаският съветник.

А на въпроса защо адв. Баев е отменил докладната записка на Бачийски, той отговори така: „Ами как няма да я спра докладната. Тя е незаконосъобразна! Бачийски иска от ОБС сам да отмени свое решение. Никъде в закона за местната власт и местното самоуправление няма такъв ред, в който ОБС да си отменя решение. Възможностите за отмяна са изчерпателно изброени. А правилникът за работа на Общинския съвет, който за нас е задължителен при разглеждане на докладните записки, също казава, че отмяна на решение на ОБС се извършва по чл. 45 от закона за местната власт и местното самоуправление”.

Адв. Баев обясни още, че в Административния съд в Бургас вече има две жалби срещу решението на ОБС. „Как ще се допусне друг орган, при това административен, какъвто е Общинския съвет, да отменя решение, което е обжалвано в съда? Съдът има последната дума, разбира се. Нека да видим какъв ще е резултатът от него и това е правилният начин за атакуване на това решение. Да, то може и да е незаконно, както някои твърдят, но има ред и той очевидно върви в процедура”, добави опитният адвокат.