3625 са седмокласниците от Бургаска област, които днес се явяват на матурата по български език. Децата са разпределени в 298 зали на 105 училища от региона. Учениците работят по вариант 1 от националното външно оценяване.

Изпитът е разделен на два модула. В първия от тях седмокласниците трябва да отговорят на 25 въпроса, като повечето от тях са от затворен тип, обясни началникът на Регионалния образователен инспекторат в Бургас инж. Виолета Илиева.

Продължителността на първия модул е 60 инути. Вторият модул е 90 минути и в него децата ще трябва да работят по непознат текст. 14 са седмокласниците със специални образователни потребности, които днес се явяват на матурата по български език в Бургаско. Всяко едно от тези деца ще работи само в стая.

Седмокласниците със СОП ще имат общо 80 минути повече за работа. Времето за отговор на въпросите по първия модул за тях е удължено с 30 минути, а за втория модул от матурата те ще имат 50 минути повече за работа.

Осигурени са и консултанти, уточни Виолета Илиева. Още тази вечер писмените работи на седмокласниците ще бъдат транспортирани в София. Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни.

 

Снимка:zaffery-szalezi.hu