Към днешна дата на територията на община Приморско под карантина са 33 души. Това са завърнали се от чужбина хора и такива, които са имали контакт с тях. Никой от 33-мата не е бил в допир със заразен с коронавирус, съобщи кметът Димитър Германов за Gramofona.com.

Храмовете на територията на община Приморско ще бъдат отворени за предстоящите празници, като духовниците са поели ангажимента сами да регулират поведението на миряните в църквите. Това е решено по време на заседанието на местния кризисен щаб. Свещениците разполагат с маски и дезинфектанти, от Общината ще им предоставят и ръкавици.

Остава отворен въпросът с върбовите клонки на Цветница. Духовенството в Приморско е изразило намерение да се раздават. По-късно обаче премиерът Бойко Борисов и Светия Синод обявиха, че това ще бъде забранено. Германов допусна, че в крайна сметка местните свещеници могат и да се съобразят с централното ръководство.

Що се отнася до местния бизнес, тъй като той е свързан най-вече с летния сезон, засега наложените рестрикции не влияят сериозно на него, коментира Германов. Притеснение обаче се усеща, защото има отменяне на резервации от туристи. Местните се страхуват, че сезонът ще бъде изключително слаб, ако въобще го има. Но въпреки това необходимата подготовка тече.

Община Приморско засега не е предприела действия за отмяна или намаляване на наеми и такси, но следи ситуацията и ако се наложи, смята да реагира адекватно.

„Все още анализираме. Общинската сесия ще бъде на 26 април. Ако стигнем до някакво предложение за решение, ще го направим. В края на краищата ние сме длъжни да се съобразим с потребностите на бизнеса“, заяви Германов.

Кметът не отрича, че е трудно на Общината да се справя финансово в условията на настоящата ситуация. Минимизират се разходи, замразяват се инвестиционни предложения. Засега не се предвижда общински служители да бъдат съкращавани, но обстановката е динамична, коментира Димитър Германов.