Две антикризисни мерки могат да помогнат на родните рибари, за да се справят с поскъпването на цените и ограниченията за работа заради войната в Украйна. Това коментира в Бургас генералният директор на ГД „Морско дело и рибарство“ към ЕК Чарлина Вичева.

За да има реална помощ за рибарите обаче, трябва политически действия, призна Вичева. Първата възможност е да се възползваме от 20 млн. евро, които са останали от старата рибарска програма. С тези средства ще могат да се компенсират загубите и пропуснатите ползи на рибарите. За да се случи това обаче, своето съгласие трябва да дадат Съветът на министрите и Европейския парламент.

Другият вариант е държавата да използва собствени средства, които след това новата програма за Рибарство и аквакултури ще й възстанови.

Родните рибари ще имат възможност да получат компенсации и за пропуснати ползи, тъй като Черно море в момента е зона на военен конфликт.

„Българската страна подаде искане за отчитане на кризисната ситуация, във връзка с войната в Украйна, още през март. Европейската комисия започна анализ на промените, свързани с кризата, още на втория ден, след избухването на войната“, поясни Вичева.

И при двете мерки за компенсации ще могат да кандидатстват не само фирми от риболовния бранш, но и отделни рибари. Процедурите ще бъдат максимално улеснени, обеща Чарлина Вичева.

Тя уточни, че антикризнисните мерки ще имат ретроактивно действие, т.е. Рибарите ще могат да кандидатстват за компенсации със задна дата до 24 февруари.

 

Снимка: Архив