Бургаски автоинструктори запалиха тази сутрин колите си и пропътуваха близо 400 километра от морския град до столицата, за да се включат в националния протест на бранша. Един от недоволните е бургазлията Митко Кижев. Той е зад волана вече 40 години и 6 месеца.

Кижев е категорично против предложението на образователното министерство минималният брой на часовете, който сега е 31, да скочи на 42. „В момента действащата нормативна уредба позволява след като се приключи този минимум, според желанието на кандидата, да има допълнително обучение. Никой не ограничава отработването на допълнителни часове”, коментира още Кижев.

Според него, ако часовете за категория Б станат 42, то промяната ще удари сериозно по джобовете на курсистите.

А ако бъде приет и електронният контрол върху автомобилите, то натоварването на преподавателите ще стане още по-голямо. „Защото колите трябва да бъдат оборудвани със съответната апаратура”, допълни автоинструкторът.

Кижев поема по около 50 курсисти на година, в зависимост от сезона. Днес той и колегите му трябва да се срещнат с двама министри  - на транспорта и образованието, за да внесат декларация с предложение и препоръки относно обучението и подготовка на кандидат- водачи.  Ако протестиращите и управляващите не стигнат до консенсус, недоволните може отново да повторят протеста си, убеден е още Митко Кижев.

Снимка: Monitor.bg