Зоопаркът в Айтос става на 50 години, съобщиха от местната Община. Идеята за зоологическата градина се ражда през 1968 година и е на тогавашния кмет Борис Щерев и на тогавашния Градски общински народен съвет. Изграждането на зоопарка става част от мащабна програма за благоустрояването на парк „Славеева река”.

Общинските протоколи от онова време сочат всеобщото участие на айтозлии в преобразяването на зоопарка. Той е изграден за по-малко от година, като предприятията, училищата и детските градини на територията на града са ангажирани с определена работа, която да свършат в минимални срокове.

Създаването на менажерията е много специален момент за Айтос и неговите жители. 1969 година се превръща в година на съревнование и всеобща мобилизация. Всеки помага с каквото може и резултатът е налице. На 1 юни 1969 година зоопаркът е окончателно изграден и открит по случай Деня на детето. Първите обитатели на зоопарка са птици, елени, сърни и муфлони.

Днес 50 години по-късно, Зоопаркът се стопанисва от Община Айтос. В него се отглеждат над 200 животни и птици от 30 вида, като целта на ръководството е да повишава видовото разнообразие на екзотичните животни. За тази цел е подписан договор за размножителен заем на животни със зоологическите градини в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Благоевград, Хасково и др. 

Община Айтос има работен проякт за благоустрояването на зоопарка на стойност милион и половина лева, с които кандидатства за финансиране по различни европейски програми. Проектът за мечкарник е уникален и няма аналог в България.

Юбилеят се празнува с голямо детско шоу, с аниматори, игри и награди на Лятната сцена в парк "Славеева река" от 10.00 часа на днешния 28 май. Посещенията за деца и възрастни днес са безплатни.