Ако сте прочели преди десет дни, че Янка Рупкина навършва 80 години, не сте сгрешили. Ако видите и днес информация, че на тази дата е родена знаменитата странджанска певица – отново няма грешка.

Колкото и да изглежда странно, Рупкина има две рождени дати. Тя се появява на бял свят на 15 август 1938 г. в село Богданово. Поради трудното възстановяване на майка ѝ след раждането обаче е записана в регистрите с рождена дата 25 август. Така странджанският славей на практика може да празнува два свои юбилея на две различни дати.

Янка Рупкина е една от най-популярните български певици, изпълнителка на фолклор от Странджанския край. Световната си известност дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“.

Печелила е множество награди у нас и в чужбина. Нейното изпълнение на „Калиманку, Денку“ впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“. През 2017 г. получава званието „Почетен гражданин на община Бургас“.

Снимка: Тани Костадинов