Единствената потурчена морска камбана, която е известна на науката, се намира в Ахтопол. Тя е част от експозицията в Музея на котвата в морския град, а за нея разказва историкът д-р Атанас Орачев. Изследователите отдавна знаят, че край бреговете на Варвара през 1941 год. е потънал турският кораб „Сафак“. Той бил ударен от торпедо на руска подводница. Преди години водолази, които изследват залива, започнали да носят различни фигурки и дребни вещи от кораба. „Той е бил натоварен в Будапеща с всичко – лекарства, стъкларии, много фаянс и огнеупорни тухли. Изведнъж обаче ми донесоха и камбаната“, обяснява д-р Орачев. След като находката била изчистена се разбрало и името, написано на нея.

„Първо какво да видя? Не е Сафак, а е Шефак, което е доста различно и годината – 1888. Тогава разбрах, че това е английска камбана“, припомня си историкът. Той показва мястото, на което е било изписано първото име на находката. То обаче остава неизвестно, защото новите собственици са го запоили, а над „кръпката“ е изписано второто име - Шефак. Любопитно е също така, че по самата камбана първоначално са изрисувани звезди. След като камбаната е станала турска, над всяка една от английските звезди е сложен турският полумесец. Кога, как и защо английската камбана е станала турска, историята мълчи. За сметка на това и до днес възрастните жители на Варвара помнят края на гемията, която се е разбила край бреговете на селото. Д-р Атанас Орачев пък започнал да изследва корабните дневници на руската подводница, а това, което те разкриват е достойно  за филм. Дали би бил блестяща комедия, преценете сами.

„Историята е много интересна, потресаваща. Измъкнах го аз от дневниците това чудо. Капитан, мисля, трети ранг Сухомлински вижда това беззащитно корито малко преди Созопол. Пуска едно торпедо, но не го уцелва“, разказва д-р Орачев. Турският капитан, естествено опитва да избяга на юг. Подводницата успява да го настигне край Маслен нос и пуска второ торпедо. То обаче също пропуска целта. Координатите в дневниците сочат, че следващата среща на подводницата и „Шефак“ се случва край Приморско. Там руският капитан прави трети опит да потопи кораба.

„Изстрелва трето торпедо. Пак не уцелва и така корабът успява да намери безопасното заливче край Варвара“, продължава историята д-р Атанас Орачев. Край Варвара турският капитан опитва да свали товара и да изкара екипажа на брега. Успява да изведе хората, а руските подводничари пускат четвърто торпедо и… отново не успяват да уцелят плавателния съд. Успешен се оказва петият опит, с който „Шефак“ е потопен край Варвара. Ако си мислите, че екипажът на турския кораб е оказал яростна съпротива на подводницата и за това четири пъти е успял да избегне фатален удар, грешите. Гемията е била търговска, а на борда й не се е намирало нито едно оръдие. Малка част от дребните товари на „Шефак“ и потурчената камбана в момента се намират в Музея на котвата в Ахтопол. А с какви любопитни находки още разполага експозицията, очаквайте репортаж в Gramofona.com.