С курбан в Ахтопол дадоха старт на есенния риболовен сезон. Традицията е от шест години и с осветяването и раздаването на курбана ахтополските рибари започват есенния си улов.

„Определено има еуфория и очакване. Надявам се утре всички да са доволни и да се похвалят“, разказа кметът Станислав Димитров. Близо седмица рибарите са били принудени да си останат вкъщи, защото морето беше бурно. Днес времето е благосклонно към тях и надеждите на рибарите са за пълни лодки.

Сафрид, чернокоп и лефер са рибите, които в момента ловят местните. По традиция ахтополските рибари са истински царе на лефера и за тях се разказват не една и две легенди.

Тази година обаче в Царево могат да се похвалят с наистина невиждан улов. „Преди около две седмици беше, хванаха около тон и половина лефер“, обясни пред Gramofona.com рибар. Негов колега обаче побърза да намали количеството.

„По-малко беше. Не повече от 700 кг. и то с мрежа.“ Леферът е изключително вкусен, а често цената му надхвърля и тази на калкана. На пазар „Краснодар“ едрите екземпляри преди дни се продаваха за 40 лв. килограма.

Край Приморско също не могат да се оплачат от липсата на вкусна риба. Дребният чернокоп и сафридът дори вече не правят впечатление на рибарите. Леферът там се хваща рано сутрин на воблер.

Като всяка есен и сега рибарите влизат в морето с надеждата да уловят и паламуд. В момента обаче рибата е все още дребна и далеч от едрите и вкусни екземпляри, които сме свикнали да виждаме да се веят от терасите в морските градчета.