„Умен остров“ предстои да бъде изграден в Бургас. Това съобщи за Gramofona.com авторът на идейния проект – арх. Емил Бурулянов. Технологичното съоръжение ще се намира до бункера край солниците, където има паркинг за автомобили.

Идеята е този хайтек остров да се превърне в своеобразно място за почивка за тези, които използват велоалеята между Бургас и Сарафово.

Около бункера ще бъде изградена велостоянка за общинските колелета под наем, като част от тях ще са електрически. Ще има и 5-6 пейки за зареждане на мобилни телефони и инвалидни колички. Предвиждат се евентуално и 1-2 зарядни за електрически автомобили.

„По този начин малко ще се облагороди това място, което в момента събира доста хора, но няма необходимите условия“, коментира арх. Бурулянов, който има опит с проектирането на подобни съоръжения – негови са соларните дървета в Бургас.

В момента се довършва проектирането на пейките и на соларните панели за умния остров, като монтирането им се очаква да започне до 2 месеца. Предвижда се самият бункер да стане достъпен, като в горната му част ще бъде разположена площадка за наблюдение.