Изключително рядък вид детелина със 7 листа поникна в дома на бургазлийка. Магдалина Костадинова отглежда зеленото растение в саксия в дома си от десетилетие. Саксията е донесена като подарък навремето с четирилистна детелина. Оттогава всяка пролет детелинките се разлистват, като поникват и нови. Досега обаче е имало само с три и четири листа.

„Нито съм ѝ слагала тор, нито съм я поливала със специални води, не съм и сменяла пръстта на саксията“, сподели бургазлийката пред Gramofona.com.

Това лято тя с изненада открива, че едно от стръкчетата е със седем листа, които през август напълно се разтварят и са видими.

Според преданията седемлистната детелина е аналог на вълшебното цвете седмоцвет. Тя също носи късмет подобно на четирилистната. Ако видите детелина със 7 листа, я откъснете и я увийте в носна кърпичка, като си намислите желание. За да се сбъдне то, на мястото, където е расло цветето, сложете монета - за такъв дар трябва да се плати на земята.

Корейците правят чай с този вид детелина. Седемлистното растение помага за успокояване на главоболието и премахване на подпухналостта.