Една на пръв поглед поглед обикновена меденка усмихна и направи щастливи жителите на малкотърновското село Стоилово. Освен с невероятната си природа, населеното място е известно със задружните и добри хора, които живеят там. От години местните редовно се събират заедно с повод и без повод.

Преди дни жителка на селото зарадва всички, като им приготви меденки под формата на магаре, което се оказа символ на Стоилово, научи Грамофона нюз.

Две години Минка Николова търсила кой да изработи резец, чрез който тя да направи вкусните сладки. В мисията на помощ се стекла друга дама, Росица Янгьозова, която успяла да намери подходящата форма.

"Който търси, намира. Събрали сме се все хора, които се заразяваме с хубави идеи един друг. Енергията в Стоилово е много различна", коментира и Роси. Тя е особено щастлива от факта, че децата от селото обичат единственото магаренце тук - Манолчо.

А защо магаре?

„Животното е символ на село Стоилово, защото навремето тук е имало много магарета, една част от които бяха на нашето семейство. В един момент се наложи да прекратим отглеждането им, защото правиха поразии и искахме да не влизат повече по градините на хората.

Въпреки че вече се отказахме да ги гледаме, стоиловци продължават да имат сантимент към тях. И затова решихме да ги увековечим по някакъв начин“, разказва пред екипа ни Николова.

Самата тя на няколко пъти е пробвала да направи сладки с формата на магаренце, но опитите й били неуспешни.

„В началото аматьорски рисувах от шаблон на една от играчките на внучката ми, но фигурите не се получаваха. Сега, когато получих вече правилната форма, пак имах проблем с изваждането на крачетата, копитата и опашката на магарето.

Те са много фини детайли и като повдигах резеца, те се залепяха за него. На помощ ми се притече синът ми, който имаше търпението с клечка за зъби да извади тестото от формата, без то да се развали“, разказва с огромно вълнение Минка Николова.

През цялото време, докато меденките се пекат, тя се е радвала като малко дете. Готовите сладки Николова споделила с близки от селото, а някои дори ги получили като подарък.

Тя е щастлива, че нещо толкова дребно като идея, изпълнение и жест е успяло да сплоти още повече жителите на селото.

Минка използва възможността специално да благодари на двама мъже. Това са кметът на Малко Търново Илиян Янчев и кметският наместник Христо Янакиев, които винаги помагат на местните в реализирането на идеите и бъдещите планове.

„Благодаря от сърце и на на всички хора от Стоилово, които се включват доброволно и от сърце в нашите инициативи“.

От години дамата работи в Дирекция „Култура, образование и спорт“ към община Малко Търново, занимава се с рисуване и приложни изкуства.