Какво е чувството да се гмурнеш в морето с 60-годишен водолазен костюм, тежащ 90 килограма? На този въпрос могат да отговорят неколцината смелчаци, изпитали на плещите си тежестта.

Организатори на приключението бяха водолазите от клуб „Приятели на морето“. От няколко години те провеждат никулденски ретро дайвинг по повод празника на Бургас.

За гмуркането се използва автентичен водолазен костюм от 60-те години. Той е 90-килограмов, с месингов шлем с три илюминатора. Костюмът е свързан със сушата с така наречената „пъпна връв“ - шланг, по който до гмуркача постъпва въздух от сушата. Към него е прикрепен и кабел за аудиокомуникация.

В обектива на Gramofona.com попадна гмуркането на 58-годишният руснак Димитрий, който и друг път се е потапял под вода, но не и в подобна ретро „одежда“. За да го облекат във водолазния костюм и после да го съблекат, бяха необходими няколко души. И ако слизането му от кея в морето се оказа трудно, то качването му след това се превърна в истинска мъка. Наложи се други да му помагат да се качи по металната стълба – един му вдигаше крака, двама други го дърпаха нагоре. В крайна сметка всичко завърши благополучно и смелчагата получи бурни овации от присъстващите множество зяпачи.

Примера на Димитрий последваха и други смелчаги, които също облякоха автентичния водолазен костюм и потапяйки се на четири метра дълбочина, разгледаха отблизо морското дъно край Моста.