За тринадесети път в Кошарица бе отбелязан Празникът на домашната наденица, съобщиха от Община Несебър.

Проявата, която е намерила своето място в културния календар на общината и всяка година придобива все по-голяма популярност, отново привлече много посетители, дошли да се повеселят, да вкусят от домашно приготвените месни деликатеси и да приветстват победителите в традиционния конкурс за най-вкусен домашен суджук.

Специално подбраното тричленно жури внимателно дегустира продукцията на участниците в конкурса за най-вкусно домашно мезе и обяви имената на майсторите: първенец е Ангел Стойчев; Мехмед Лятиф е втори, а Борислава Анчева зае третата позиция.

Победителите получиха грамоти за доказано майсторство в кулинарното изкуство от кмета на Кошарица Валентин Станчев.

Всички, уважили празника в Кошарица, имаха възможността да се насладят на прясно изпечена наденица и чаша червено вино. За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Танцовият състав и ПГ „Магия“ към местното читалище „Светлина – 1928“,  Хор за гръцки песни „Месамбрия“ и ТС „Месамбрия“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“- Несебър, група „Морски бриз“ към Пенсионерски клуб в Несебър-Нова част, Група за автентичен фолклор и танцов състав към читалището в гр. Китен и Женска и мъжка фолклорни групи към читалището в Казичене и др.

Празникът на домашната наденица е една от традиционните за общината прояви, даващи  възможност на хората да общуват, да се веселят, да се сближават и да обменят кулинарни рецепти в духа на народните традиции.