Малчугани от Театрална школа "Детско царство" към Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в Бургас, облечени като Пижо, Пенда и Баба Марта, ще подаряват на жителите и гостите на града мартенички. Това ще се случи на 1 март в 12 часа на спирките на автогара Юг и на Операта, съобщиха от Общината.

Над 500-те мартеници, които ще бъдат раздадени на празника, са изработени от сръчните ръце на деца от 28 бургаски градини, от ОП "Морски знаци" и ЦПЛР.

Кампанията за изработване на мартеници от малчугани от детски градини за гражданите на Бургас се провежда за първи път по инициатива на Центъра за подкрепа на личностното развитие. Идеята на ЦПЛР е да накара децата от ранна възраст да развият у себе си желание за  благотворителност и доброволчество. Повечето от мартениците са уникати, изработени от природни материали, съчетани с креативни идеи.

180 от изработените 500 мартеници ще бъдат дарени на Посолството на Република България в Словакия. Поводът е прием по повод Националния празник на страната ни - 3 март, на който по традиция Посолството подарява на присъстващите по една мартеница - символ в българските традиции на настъпващата пролет, носещ пожелание за здраве, плодородие, чистота и щастие.

Част от мартениците посолството ще дари на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава за радост на децата.