От няколко дни посетителите на плажа в Бургас наблюдават в морето кораб, който се отличава от обичайните петролни танкери, чакащи ред за пристанище „Росенец“. Gramofona.com научи, че привличащият погледите плавателен съд е Yacht Servant – най-големият превозвач на яхти в света, според Superyacht Services Guide.

Корабът, собственост на базираната в Амстердам компания DYT Superyacht Transport, е произведен през 2022 г.

Неговите размери са впечатляващи – дълъг е 214 метра, има 46 м ширина и 4,6 м газене. Той почти удвоява капацитета на предшествениците си, като същевременно е с 32% по-икономичен по отношение на горивото, а палубното му пространство от 6380 кв.м е с 30% по-голямо от това на сестринския Yacht Express.

Капацитетът на Yacht Servant е толкова голям, че може да транспортира и ветроходни яхти с дълбоко газене. Допълнителните възможности на кораба – като бордови кранове, намалено газене на борда и увеличено газене под вода, го правят новата революция в логистиката на суперяхтите. Новата специализирана палуба на Yacht Servant е подходяща и за тендери, контейнери и малки състезателни лодки.

Плавателният съд е в Бургас обаче не да доставя яхти, а с по-различна задача. Той е тук, за да прибере нидерландското оборудване, с което се извършваше драгирането на пристанище Бургас. Това съобщи за Gramofona.com капитан Живко Петров, изпълнителен директор на Морска администрация - Бургас.

Yacht Servant е полупотопяем кораб, тежковоз. Той ще се потопи донякъде, за да се натоварят двете баржи и другото оборудване, и след това ще си тръгне, обясни Петров.