Изложба от рисунки представя професията на митническите служители през погледа на децата. Тя е експонирана в централния салон на Териториална дирекция Южна морска в Бургас по повод 140-годишнината от създаването на българските митници, която отбелязваме на 7 юли 2019 г.

Картините са нарисувани от деца на митнически служители. В  тях с много морски мотиви са изобразени проверки на кораби, самолети и пътници, също и с обучени митнически кучета, които са сред любимите герои на децата. Рисунките създават нетрадиционна и празнична атмосфера в митническия салон и предизвикват любопитството на посетителите. Чрез своето творчество малките художници поздравяват своите родители и всички митнически служители за празника.

Българските митници са създадени на 7 юли 1879 г., когато след Освобождението на България с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг са учредени митници и „митарствени  пунктове“, „за да се запазят интересите на Княжеството“. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско правителство  и създаването на първите институции в държавата. Датата е обявена за професионален празник на българските митнически служители с решение на Министерски съвет от 2015 година.

Сградата на Агенция „Митници“ в Бургас е национален паметник на културата и е разположена на площада в морския град, който носи името на княз Александър Батенберг.

Бургаската митница винаги е била  част от историята на града и има определяща роля за неговото разрастване и развитие след Освобождението като транспортен, икономически, търговски и  туристически център. Според историческите хроники първата митница на територията на град Бургас след Освобождението се е намирала на морския бряг в зоната на днешното пристанище в неугледна сграда. До там стоките са били превозвали с конски впрягове и талиги и са се товарили на кораби. Така е бил транспортиран и вносът.

През 1884 година правителството взема решение за изграждане на модерно пристанище с митница в Бургас. Строежът започва през 1908 г. по проект на известния австрийски архитект Вайнщайн, който по това време е бил главен архитект и директор на пристанището в Марсилия. Реализацията на проекта е струвала на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева. Строителството продължава дълги години поради двукратно спиране на дейностите по време на Балканската и Първата световна война. Митницата е построена от легендарния български архитект Георги Фингов, с майстори от Тревненско и Странджа и е открита официално през 1926 г.

През 2005 г. сградата е реставрирана по нейния оригинален проект, а през миналата година бе извършен освежителен ремонт на фасадата.