Отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас получи почетен медал от Министерството на околната среда и водите награди за принос за развитието на иновации и нови технологии за по-чиста околна среда. Това стана по време на форум на тема „Бъдещето на мобилността“, организиран от Shell България, съобщиха от компанията. Екипът от Механото е един от петте български участници в Shell Eco-marathon Европа 2019, който се проведе в Лондон. Отличията са връчени на отборите лично от зам.-министър Красимир Живков.

„Нашият автомобил е задвижван от електрическа батерия и ние вярваме, че бъдещето на транспорта е в новите технологии и електрическите автомобили“, коментира Красимир Кънчев, ръководител на отбора на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, който тази година дебютира на екомаратона в категория „Прототипи“ с атрактивния Баткомобил. При първото си участие на финалите учениците от Бургас реализираха 81 км/кВтч и заеха 36-то място в класирането.

Shell Eco-marathon е една от най-мащабните глобални инициативи на компанията, в рамките на която студенти и ученици от цял свят създават и се състезават с енергийно ефективни автомобили с нулеви нетни емисии. Целта е да изминат най-дълго разстояние, използвайки еквивалента на един литър гориво или 1kWh електроенергия. България участва в надпреварата от 12 години.