Впечатляващи и завидни майсторски умения зад волана показаха пред Пантеона в Морската градина на Бургас ученици от професионалните гимназии в града, в които се изучават устройството, механиката и управлението на автомобила - Професионалната гимназия по транспорт и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, съобщиха от Общината.

В състезанието "Най-добър млад водач на МПС", което се провежда за първи път в града, се включиха два отбора с четирима ученици от всяка гимназия. За отбора на Автото взеха участие Веселин Ангелов, Милен Пенчев, Февзи Акиф, Стойчо Тодоров и Димо Захариев, а за отбора на Механото - Деян Брусев, Галин Иванов, Никола Георгиев, Никола Липчев и Димитър Куртев.

Освен адреналин и мирис на бензин, подобно на популярното телевизионно предаване TOP GEAR, те трябваше да покажат добри умения зад волана, показващи възможностите на използвания автомобил, като движение в габаритен проход, движение в змейка между конуси, движение напред и назад, успоредно и перпендикулярно паркиране. За целта младите шофьори използваха учебните автомобили на гимназиите.

Участниците бяха наблюдавани от комисия, в която са включени инструктори от Автото и Механото, както и представители на Община Бургас.

Атрактивна част от събитието беше още и демонстрацията на управление на минимодели на коли с марка SMARTECA 28 CC.

Участие в демонстрацията взе и футуристичният Batkomobil на бургаския отбор Mehano от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, който преди няколко месеца премина успешно предварителния кръг на състезанието с коли на бъдещето на Shell Eco-marathon във Франция и предстои да се включи през юли в голямата надпревара Shell Eco-marathon Европа в Лондон.

Всички състезатели и отбори получиха напълно заслужено купи и грамоти за участие в първата по рода си демонстрация по майсторско управление на автомобил.

В специално подготвени места двете професионални гимназии имаха възможност да запознаят желаещите с най-новите професионални паралелки, обявени за прием през тази година - "Електрически превозни средства" в Професионалната гимназия по транспорт и "Ремонт на летателни апарати" в ПГМЕЕ.

Организатори на атрактивното събитие бяха Община Бургас и Центърът за подкрепа на личностното развитие със съдействието на двете професионални гимназии.