Три новопостроени здания в Бургаска област са отличени за „Сграда на годината“ за 2019 г. за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Националният конкурс се организира за осемнадесета година и събира на едно място над 100 успешни и реализирани проекти в 11 категории от цялата страна.

В категорията „Хотели и ваканционни комплекси“ победител е Wave Resort в Ахелой. Инвеститор на проекта е "Ахелой Проджект" ООД, а изпълнител - "Планекс Бургас" ООД. Проектът е дело на арх. Мартин Христов от "Е-Арх Студио".

Съдружници във фирмата инвеститор са българският туроператор Венцислав Танчев и турският хотелиер Селим Емре Юнсев, сочи справка в Търговския регистър. По информация на Капитал Танчев е собственик на SunTours, представител за България на германския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Юнсев управлява туроператора "Новум туристик", също партньор на Alltours, както и два хотела в района на Анталия.

Wave Resort се намира между Ахелой и Поморие върху площ от близо 50 дка. Комплексът е предназначен основно за летен олинклузив туризъм. Хотелската част се състои от 426 помещения. Територията на комплекса е с форма на правоъгълник, като в посока от пътя към морето са разположени: паркинг за автомобили и автобуси, П-образното хотелско тяло, паркова зона с басейни и зелена буферна ивица, граничеща с плажа.

В същата категория с награда за устойчиви инвестиции е отличен хотел "РИУ Палас" - Слънчев бряг. Инвеститор е „Тера Тур Сервиз“ ЕООД, изпълнител - „Джи Пи Груп“ АД. Проектът е дeло на „Вамос“ ООД, арх. Деян Дечев и арх. Николай Симеонов.

Управител на фирмата инвеститор е Васил Златев – бащата на дългогодишния генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Петзвездният хотел е разположен на първа линия до морския бряг. Той е предназначен само за възрастни над 18 години и има 335 луксозни стаи и апартаменти. Разгънатата застроена площ е 42 356,6 кв.м. Сградата се състои от няколко корпуса с различна височина. Най-високото тяло е с 13 хотелски етажа, два от корпусите са с 10 нива, а останалите шест са партер и полуподземен етаж, от който се излиза към обширния двор с басейни.

Специалната награда в категория "Жилищни сгради и комплекси над 10 000 кв. м" печели "Флора Панорама" – Бургас. Инвеститорът е "СК" ООД, изпълнителят - "БM" ООД на бизнесмена Здравко Станчев. Архитект на сградата е Димитър Шаренков.

Имотът, върху който е изградена жилищната сграда, е с площ 2688 кв. м. и се намира в ж.к. „Лазур“, в непосредствена близост до Морската градина. В сградата са проектирани и изпълнени 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три нива. Зданието има три подземни, осемнадесет надземни и един терасовиден етаж и е със застроена площ 1795 кв. м. и разгъната застроена площ 24 648 кв. м.

Архитектите и изпълнителите на „Флора Панорама“ към момента са в процес на реализация на нов мащабен проект в Бургас – многофункционалният комплекс „Сентрал парк“, който се намира бул. „Даме Груев“ до мол „Галерия“ срещу най-бързоразвиващия се парк в града „Света Троица“.

Снимки: buildingoftheyear.bg