Юлия Красовска пристига преди пет години в Бургас, влюбва се и остава за да го рисува. Озовава се в морския град след покана на нейно приятелско семейство от Украйна. „По това време работих като архитект на свободна практика в Киев и исках да направя промяна в живота си“, връща се назад във времето тя. Тук младата архитектка среща своя съпруг, който е руски гражданин, живеещ в Бургас от 30 години. Запознава ги обща приятелка и след три месеца те се женят.  „Благодарение на мъжа ми останах в Бургас“, споделя художничката.

Юлия разказва, че рисува от 15-годишна. „Когато дойдох в Бургас нямах работа и започнах да правя това, което обичам – да рисувам. А защо Бургас? Когато се разхождах в началото, се опитвах да открия запазена стара част на града. И започнах да търся информация“, си припомня тя. Приятел на мъжа й от Исторически музей й подарява книга на Атанас Сиркаров за архитектурата на Стария Бургас. „Когато разгледах сградите и улиците се влюбих“, разказва Юлия.

„Мои приятели ме поканиха през 2016 година да участвам в изложба, организирана от украинската диаспора в града. Аз направих 10 картини на Стария Бургас и 10 картини на цяла България“, разказва тя за първата си изложба. Юлия си припомня, че покрай рисуването се запознава с много хора от града, които остават нейни приятели и до днес. 

Основната тема на работата й е разбира се архитектурата, но не само. „Правя и концептуални проекти, в които показвам историята на града“, разказва тя. Юлия е автор на две изложби за Стария Бургас. Пет от картините са посветени на архитекта Рикардо Тоскани. Заедно с фотографа Александър Стоянов работят по проекта. Юлия рисува сградите, както са изглеждали преди, а Александър прави техни  фотографии от същия ъгъл, но в настоящия момент.

Рисувала е и София за изложба, реализирана с подкрепата на Посолството на Украйна у нас, посветена на Рикардо Тоскани и украинския скулптор Михайло Парашчук. Изобразила е сградите на Народния театър, Съдебната палата и Националната библиотека, както и творбите на Парашчук.

Юлия има тригодишна дъщеря, с която започват проект по време на пандемията миналия март. Започва да рисува ежедневието им, затворени в къщи. За да се забавляват двете хранят на терасата гларуси и врани. Рисува малката ръчичка на дъщеря си върху решетките на терасата. Посланието е ясно – всички сме в затвор, най-вече децата. Картините участват в изложби в Киев, Турция, дори и в Китай. Там печелят отличия.

„Миналата година за мен беше доста успешна и активна. Участвах в доста онлайн изложби. Времето е необичайно и трябва да бъдем креативни и гъвкави“, споделя младата художничка. „Проведохме две онлайн изложби в България и Турция (Pinelo Art Gallery) с деца. Три офлайн изложби в Бургас с подкрепата на украинската диаспора в Бургас и почетен консул Димитър Караненов и Информационият център Международна организация по миграция (МОМ)“, посочва тя. Включва се и в изложба в НДК с повече от 100 участници.

Красовска преподава рисуване на най-малките. За март месец планира изложба „Съвременните български художници пред погледа на деца“.

В момента творбите на Юлия могат да бъдат видени в Коледната изложба на Дружеството на бургаските художници, както и в Галерия „Ателие R“. Картички с нейните рисунки на Стария Бургас могат да бъдат закупени в Хеликон.