Знаете ли коя е Ахавни? Това най-вероятно е арменска красавица, свързана с изкуството, която обаче е увековечена не къде да е, а в Царево. Паметникът, на който е изобразено младо момиче с ангелско крило, се намира на пристанището в морския град. Любопитното е, че надписът на паметника е на арменски.

Там е написано „Ахавни“ и „А. Заанзухазян 87“. Знае се, че монументът е поставен през 1987 година. Изработен е и е монтиран по идея на покойната вече проф. Елка Михайлова. Театралният режисьор и преподавател в НАТФИМ е родом от Царево. Какво и как я е провокирало да поиска в родния град да има арменски паметник, остава загадка.

За съжаление архивите не пазят документи от този период. Местните също не помнят защо се е появил паметникът на младата красавица и какво символизира. Оказа се, че и регистър на паметниците от онова време няма, което прави още по-трудно разплитането на загадката.

Ако вие имате информация или някой ваш близък помни, кое е момичето от паметника – пишете на редакционната ни поща gramofona.com@abv.bg и разкажете. Ще бъдем щастливи, ако заедно успеем да разберем коя е Ахавни и защо в Царево е издигнат неин паметник.

 

Снимки: Стоян Чайков