Обичаят Еньова буля такъв, какъвто може да се види единствено в Странджа показаха жените от групата за автентичен фолклор „Факийски бялки“. Възстановката на обреда беше показана в Етнографския музей на Бургас.

За разлика от другите краища на страната, в Странджа Еньовата буля не стъпва по земята, а се носи на раменете от жена. Ако момичето е малко, то стъпва на раменете на водачката на групата и се изправя в цял ръст. А ако е по-голямо, то тогава сяда.

Преди да се облече Еньовата буля, моми носят мълчана вода за билките. След това малкото момиченце се облича с няколко ката дрехи, лицето й се покрива с червено було и няколко забрадки, а накрая се поставя и венец от свежи цветя на главата й. Еньовата буля пази пълно мълчание по време на целия ритуал. В мълчаната вода всяка мома поставя букет с билки, а след това Еньовата буля ги вади и нарича коя за кого ще се омъжи.

Вярва се, че на Еньовден звездите баят на билките, а слънцето им дава лечебна сила. За това и набраните тази сутрин при първата роса билки имат най-голяма сила. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и се смята, че от днес вече идва далечният край на лятото.

В ролята на Еньовата буля днес влезе 5-годишната Фани. Малкото момиченце стоически издържа под парещото слънце и спази ритуала, така както са го изпълнявали и преди векове.

Жените от село Факия са единствените, които са съхранили паметта за този обред. За това има и предложение тяхното изпълнение на Еньова буля да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.