Десетки роботи пълзят из Културния дом на нефтохимика в Бургас. Машините провеждат своеобразна битка помежду си като част от състезанието ROBO CHALLENGE BURGAS. Конструктури на моделите са ученици от професионалните гимназии, в които се изучават информационни технологии. Роботите са с най-разнообразна форма – наподобяват танк, паяк, пчела и т.н.

На място се появи и кметът Димитър Николов, който даде начало на състезанието. Компетентно жури от ИТ преподаватели и специалисти оценя двубоите.

Футуристичната надпревара се състои от четири кръга - мини сумо, следене на линия, състезание с лего роботи и демонстрация на роботи. Целта на състезанието е учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми.

В състезанието, което се провежда за първи път в Бургас, участват възпитаници от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, Математическата гимназия, Професионалната гимназия по електротехника и електроника и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

За призьорите в отделните категории има осигурени купи и грамоти.